Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) nedir, nasıl kayıt olunur?

  • 376 28 Eylül 2022, 12:16

İnternetten alışverişlerde tüketiciyi korumak ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan ETBİS, 1 Aralık 2017’den itibaren uygulanmaya başladı. Bu rehberimizde de ETBİS ile ilgili bilmeniz gereken temel konuları ve ETBİS platformuna kayıt işlemlerinizi nasıl yapabileceğiniz adım adım detaylı bir şekilde anlatıyor olacağız.

İnternetten alışveriş yapan tüketicileri korumak ve elektronik ortamda satış yapan kurumları kayıt altına almak amacıyla 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürülüğe giren “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) olarak adlandırılan bu platform üzerine, tüm e-ticaret firmalarının kayıt yaptırması bu tebliğ ile zorunlu hale gelmiştir.

Ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan e-ticaret firmalarının bu platforma kayıt yaptırarak, şirketlerini ETBİS platformunda göstermeleri gerekiyor.

E-ticaret hizmeti sunan firmalar ETBİS platformu üzerinde kayıt işlemlerini tamamlamakla yükümlüler. Bu kayıt işlemleri eticaret.gov.tr adresi üzerinde yapılabilmektedir.

Tebliğ gereğince firmaların bu platforma kayıt yaptırmaları zorunlu hale gelmiştir. Belirtilen süre içerisinde kayıtlarını yaptırmayan firmalar 5.000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezasına çarptırılabilirler. ETBİS ile ilgili tebliğe ve kayıt esaslarıyla ilgili detaylı bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

ETBİS’in amacı nedir?

ETBİS, Türkiye üzerindeki e-ticaret firmalarını kayıt altına alarak, tüketicilerin internet üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra e-ticaret sektörüne yönelik istatistiklerin toplanması ve internet üzerindeki sahtecilikler ile kayıt dışılığın önüne geçmek de amaçlanıyor. Bu platform sayesinde vatandaşlar, e-ticaret firmaları hakkında bilgi edinerek, daha güvenli bir şekilde de alışveriş yapmaya devam edebilecekler.

ETBİS’e nasıl kayıt olunur?

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, “eticaret.gov.tr" adresi üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Kayıt işlemleri oldukça kolay yapılabiliyor. Kayıt işlemlerini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz.

1. ETBİS Giriş

www.eticaret.gov.tr adresi üzerinde “ETBİS Giriş” bölümüne tıklayın. Sonrasında açılan sayfada “e-Devlet” sayfasına yönlendirileceksiniz. Şirket sahibinin bilgilerini burada girdikten sonra ETBİS yönetim platformuna yönlendirileceksiniz.

2. Yeni Kayıt Oluşturma

Yeni kayıt ekle seçeneğine tıkladıktan sonra aşağıdaki penceredede görebileceğiniz gibi bir takım bilgilerin girişini yapmanız gerekecek. Burada internet sitenizin adresini, mobil uygulamanızın adını ve hizmet sağlayıcı bilgilerinizin girişini yapmalısınız.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra, işletme adı, MERSİS ve vergi numaralarınızı bu bölüme giriş yapın. Eğer yurtdışına satışlarınız bulunuyorsa, alttaki sınır ötesi eticaret satışı kutusunu işaretleyin.

3. Diğer bilgilerin doldurulması

Bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra sol tarafta kırmızı ünlem işaretli bölümleri göreceksiniz. Bu bölümlerin hepsinin doldurulması zorunlu. Sırasıyla bu bölümlerin ne ile ilgili olduklarını aşağıda anlatıyoruz.

4. Mal ve Hizmetler

Bu bölümde e-ticaret siteniz üzerinde sattığınız mal ve hizmetlerle ilgili bilgilerin girişini yapmanız gerekiyor. Yeni kayıt ekle dedikten sonra aşağıdaki örnekte de görebileceğiniz gibi firmanızla ilgili olan kategorileri seçebilirsiniz. Aynı anda birden fazla kategori seçebilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra alttaki kaydet butonuna basın.

Sıfır ve/ya ikinci el ürün satıp satmadığınızı da aşağıdaki kutucuklarda işaretlemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer fiziksel bir mağazanız bulunuyorsa bunu da aşağıdaki kutuyu işaretleyerek belirtebilirsiniz.

5. İşletme türü

Bu bölüm üzerinde işletme türünüzü seçmelisiniz. B2B, B2C, C2C ya da B2G gibi farklı işletme türlerinden hangisinde yer alıyorsanız bu bölümde seçiminizi yapın.

6. Kep adresi

Firmaların bir kep adresinin bulunması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. İletişim amaçlı edinilen bu adresi de ETBİS paneli üzerine girmeniz gerekmektedir. Eğer Kep adresiniz bulunmuyorsa bu sayfadan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

7. Ödeme / Elektronik para kuruluşu ekleme

Bu bölüm üzerinde de ödeme sistemi olarak çalıştığınız kurumları belirtmeniz gerekiyor. Birden fazla ödeme sistemi ile çalışıyorsanız, ayrı ayrı olarak bu firmaları bu bölüme ekleyebilirsiniz.

8. Kargolar

Kargolar bölümünde anlaşmalı olduğunuz ve çalıştığınız kargo firmalarını seçebilirsiniz. Birden fazla seçim yaparak, çalıştığınız tüm firmaları da ekleyebilirsiniz.

9. Bankalar

Bankalar bölümünde ise çalıştığınız yurtiçi ve yurtdışı bankaları eklemeniz gerekiyor.

10. Veri tabanı

Depo kaydı bölümünde yeni ekle dedikten sonra deponuzla ilgili bilgilerin girişini yapabilirsiniz. Eğer bir deponuz bulunmuyorsa bu bölümü işaretleyerek, deponuzun bulunmadığını da belirtebilirsiniz.

12. Üretim yeri

Eğer üretim yapıyorsanız, üretimle ilgili bilgilerin girişini de burada yapmanız gerekiyor. Üretim yapmıyorsanız, bunu da bu bölüm üzerinde belirtebilirsiniz.

13. Kayıt Onay

Tüm adımları tamamladıktan sonra, kayıt işleminizin onaylanması için Kayıt Tamamlama ve Onaylama seçeneğinin altında ”Kabul Et ve Onayla” butonuna basarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu sürecin sonrasında kayıt işlemlerinizin onaylanmasını beklemeniz yeterli olacak.

Tüm bu işlemlerin ardından kayıt işlemleriniz tamamlanmış olacak. ETBİS web sitesi üzerinden dilerseniz mevzuatları inceleyerek, yeni uygulama hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Kaynak: ETBİS