Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
rajibraj

Mikro İhracatta Fatura Nasıl Düzenlenir?

  • 145 02 Ekim 2024, 12:02

Mikro ihracat yapan firmalar e-arşiv fatura düzenlemelidir. Yapılan değişiklik ile kağıt fatura kabul edilmediğinden satıcılar e-arşiv fatura düzenlemek zorundadır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) yoluyla da e-arşiv fatura düzenlenebilmektedir.

Mikro ihracatta fatura alıcı adına düzenlenmektedir. Alıcı, ürünü satın alan şirket veya kişi olabilir. Alıcı adına düzenlenen faturada alıcının bilgileri tam ve eksiksiz bir şekilde yer almalıdır. Ancak, düzenlenen faturanın Türkiye kanunlarına uygun bir şekilde düzenlenmesi sorunsuz bir pazarlama süreci için önem arz eder.

Mikro ihracatta e-arşiv fatura kullanmak zorunlu olduğunu belirtmiştik. Fatura oluşturulurken fatura türü İHRACAT olarak seçilmelidir.  İstisna kodu 301-Mal ihracatı kullanılarak % 0 KDV oranıyla fatura düzenlenmelidir. Kargo şirketlerine teslim edilecek e-arşiv fatura ile ürün bilgileri ve fiyatları birbiri ile uyumlu olmalıdır. Mikro ihracatı yapılacak olan ürünlerin Türkçe detaylı açıklamasının yanı sıra ürüne ait GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) kodu ve menşei (üretim yeri bilgisi) belirtilmelidir

Bir diğer önemli husus ise gönderim yapılacak ülkenin fatura üzerinde yer almasıdır.. Ayrıca sigorta ve navlun bedelleri gönderici tarafından ödendiyse bu durum ayrıca belirtilmelidir.

Mikro İhracatta KDV Hesaplanır Mı?

İhracat KDV'den istisnadır. Bu sebeple mikro ihracatta KDV hesaplanmaz. Fatura düzenlenirken de bu hususa dikkat edilmelidir. Bu da satıcının ürünlerini KDV olmaksızın satması ve alıcının da KDV’siz ürün alması anlamına gelir. Ayrıca, satıcının yüklendiği KDV'yi iade alması da mümkündür.  Satıcılar KDV iadesi için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde ilgili mercilere sunmalıdır.

Mikro İhracatta GTİP Zorunlu Mu?

İhracat yapan firmaların e-arşiv fatura keserken GTIP kodunu faturada belirtmesi zorunludur. İhracatı yapılan ürünlerin doğru sınıflandırılabilmesi için GTIP kodu kullanılmalıdır.  Bu kod ile ihracat işlemleri daha hızlı yapılır ve olası gümrük hatalarının önüne geçilebilmektedir. 

Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir

YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir. YAZILAR AYNEN YAYIMLANAMAZ. Aksi yönde eylemler hakkında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki tazminat ve ceza hükümlerinin uygulanması için hukuki süreçler başlatılacaktır.