Start-up dediğimizde birçok kişinin aklına havalı çalışanlar, açık ofisler ve filmlerdeki gibi rahat bir çalışma ortamı geliyor. Ya da belki de genç insanların bir araya geldiği ve karmaşık teknolojik uygulamalar geliştirdikleri bir şirket. Belki de hipsterların fantastik ürünler üretmeye çalıştıkları bir yapı. Peki, start-up ne demek? Birçok insan, kavramı tam olarak anlamak için bu soruyu soruyor. İlk olarak ABD’de 2010 yılının başlarında ortaya çıkan bu terim, kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayıldı. Genellikle birçok ülke, bu terimi olduğu gibi benimsedi. Türkiye söz konusu olduğunda da durum farklı değil.
Start-up teriminin karşılığı olarak girişim ya da yeni girişim kavramları önerilmiştir. Ama sektör içerisinde yaygın olarak İngilizce hâliyle kullanılmaktadır. Bu konularda yeni olan gençler veya kavramın tam olarak hangi anlama geldiğini bilmeyen çalışanlar, sıklıkla start-up şirket nedir sorusunu sormaktadır. Öncelikle bu konuyu açıklığa kavuşturup daha sonra start-up projeleri hakkında konuşabilirsiniz.
Start-up kavramı farklı girişimciler tarafından farklı şekillerde açıklanmıştır. En genel anlamıyla, herhangi bir soruna çözüm bulmak amacıyla yola çıkan ve başarılı bir sonucun garanti edilmediği şirketlere verilen isimdir. Bu tanım start-up şirket nedir sorusunun cevabını belirli bir düzeyde vermektedir. Fakat daha derinlere indiğimizde kavramın zannettiğimizden daha belirsiz olduğunu görürüz.
Örneğin, genel kanının aksine, şirketin yaşının tanım üzerinde bir etkisi yoktur. Bir yıllık şirketler start-up olarak kabul edilebileceği gibi beş yıllık şirketler de aynı kategoride değerlendirilebilir. Yine de on yıllık bir şirketin start-up olarak kabul edilmesi zordur. Çünkü on yıllık süre içerisinde, şirketin belirli bir düzeyde ilerleme ve büyüme elde etmiş olması gerekir.
Start-up ne demek sorusuna cevap verirken herkesin aynı fikirde olduğu tek bir konu vardır. O da şirketin büyüme yeteneğidir. Bu tür şirketler hızlı bir şekilde yukarıya doğru ölçeklenmektedir. Yani diğer bir şekilde ifade edersek: Büyüme eğilimi. Bu tür şirketler, herhangi bir coğrafi kısıt olmadan büyümek isterler. Türkiye’de kurulan bir start-up’ın İngiltere ya da Amerika’da faaliyet gösterebilmesi gerekir. İşte bu nokta, start-up ile girişim arasındaki farklı belirler. Girişimler yerel sınırlarla kısıtlanabilir. Örneğin yeni bir pizza dükkanı açmak bir girişimdir ama start-up değildir. İlerleyen dönemlerde yeni şubeler açılsa bile.
Start-up şirket nedir sorusuna cevap verdikten sonra, bu şirketlerin hangi alanlarda faaliyet gösterebileceklerine bakalım. Start-up’lar söz konusu olduğunda genel kanı bu şirketlerin teknoloji alanında faaliyet göstermesidir. Aslında durum tam olarak bu şekilde değildir.
Start-up projeleri çoğunlukla teknoloji ve yazılım alanında olur. Bu doğru. Ama günümüzde finans teknolojileri, finans, pazarlama gibi farklı alanlarda start-up şirketleri ortaya çıkmıştır. Tasarım, mimarlık ve teknolojinin birleştirilerek kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten start-up şirketler de vardır.
Start-up ne demek sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi de start-up nasıl kurulur sorusunu ele alalım. Kuruluş aşamasında kurucuların ilk olarak bir soruna bir çözüm sunması gerekir. Çözümün başarılı bir şekilde uygulanması önemli değildir. Çözüm, start-up projeleri kapsamında değerlendirilir. Daha sonra kitle fonlaması gibi yöntemlerle şirket finansmanı sağlanabilir. Kickstarter gibi siteler, start-up’lar için iyi bir fon toplama aracıdır. Diğer bir seçenek ise bankalardan girişim kredileri almaktır. Bankalardan start-up kurmak için kredi almak, Türkiye’de yaygın bir uygulama değildir. Yine de ABD veya İngiltere gibi önemli start-up’ların olduğu ülkelerde, bu şirketleri destekletici uygulamalar vardır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra kurucular kendi start-up’larını kurabilirler.
Sorunuz varsa, sorunuzu buradan ekleyebilirsiniz. Sorunuz değerlendirildikten sonra en kısa sürede tarafınıza geri bildirim yapılacaktır.
Online danışmanlık hizmeti satın almak istiyorsanız buraya tıklayınız.
Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir
YASAL UYARI : İnternet sitemizde yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak yazar ve site kaynağının aktif linkine yer verilerek alıntı yapılabilir. YAZILAR AYNEN YAYIMLANAMAZ. Aksi yönde eylemler hakkında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki tazminat ve ceza hükümlerinin uygulanması için hukuki süreçler başlatılacaktır.