2025, 2026 ve 2027 Yıllarında Enflasyon Düzeltmesi Yapılmayacak
[Vergi Mevzuatı Sirküleri - Sirküler No: 2025/30]
ÖZET
24 Aralık 2015 tarihli ve 7571 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanuna eklenen Geçici 37’nci maddede 2025 hesap dönemi ile geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2026 ve 2027 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağı yönünde düzenleme yapıldı.
Bu süreden sonra mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulup tutulması konusunda Cumhurbaşkanına üç yıl daha yetki verildi.
Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal edenler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu.
Mükerrer 298 inci maddenin (Ç) fıkrasında yer alan yeniden değerleme uygulaması açısından, enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı belirtilen bu dönemler (yetki kapsamında uzatılan dönemler dahil) enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmediği dönem olarak değerlendirilecektir. Başka bir deyişle enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı belirtilen bu dönemlerde, Mükerrer 298 inci maddenin (Ç) fıkrası düzenlemeleri kapsamında yeniden değerleme yapılması mümkündür.
DETAYLAR
25 Aralık 2025 tarihli ve 33118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 24/12/2025 tarihli ve 7571 sayılı TÜRK CEZA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA VE 631 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 34 üncü maddesiyle Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici 37 inci maddesinde 2025 hesap dönemi ile geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2026 ve 2027 hesap dönemlerinde (kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2026, 2027 ve 2028 yılında biten hesap dönemleri itibarıyla) mükerrer 298 inci madde kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağı hüküm altına alındı.
Bu düzenleme kapsamında belirlenen dönemleri geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere üç hesap dönemine kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili kılındı.
Mükerrer 298 inci maddenin (Ç) fıkrası uygulaması açısından, birinci fıkrada enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı belirtilen dönemler (yetki kapsamında uzatılan dönemler dahil) enflasyon düzeltmesi şartlarının gerçekleşmediği dönem olarak değerlendirilir.
Bu madde hükümleri, geçici 33 üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında olan mükellefler hakkında da uygulanır.
Saygılarımla,
Ferdi Asım Hellaç
Mali Müşavir
Paylaş