Telefon
WhatsApp
Linkedin
Instagram

5510 Sayılı Kanunun 60-1/g Maddesi Kapsamındaki GSS Sigortalılarının Prim Oranı %3'ten %6'ya Çıkarıldı

[Sosyal Güvenlik Mevzuatı Sirküleri - Sirküler No: 2025/21]

ÖZET

21.11.2025 tarihli 33084 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 10602 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre; 

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendine kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyeceği sigorta prim oranı 01.12.2025 tarihinden itibaren % 3 den % 6 ya çıkarılmıştır. 2025 yılı brüt asgari ücretine göre 01.12.2025 tarihinden itibaren aylık 780,17 TL yerine 1.560,33 TL prim ödenmesi gerekmektedir.

Bu kapsama düşen kişiler ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurarak, aile içindeki bireylere düşen aylık gelir tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden az olması hâlinde aile bireyleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler prim ödemeden genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanabilir. Bu kapsamdaki kişilerin primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ödenir.

DETAYLAR

21.11.2025 tarihli 33084 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 10602 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendine kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyeceği sigorta prim oranı 01.12.2025 tarihinden itibaren  % 3 den % 6 ya çıkarılmıştır. 2025 yılı brüt asgari ücretine göre 01.12.2025 tarihinden itibaren aylık 780,17 TL yerine 1.560,33 TL prim ödenmesi gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun 60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde, hiçbir sosyal güvencesi olamayan, maddenin diğer bentlerine göre GSS kapsamına girmeyen, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında eş, çocuk, anne  babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı / imkanı olamayan kişiler sayılmış olup, bunlar sadece genel sağlık sigortasına tabi olan ve primlerini kendileri ödemeleri gereken kişilerdir. SGK sisteminde bu kapsamdaki kişiler ile bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde bu kişiler üzerinden sağlık yardımı alan kişiler  60/1-g olarak görünmektedir.

Bu kapsama düşen kişiler ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurarak, aile içindeki bireylere düşen aylık gelir tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden az olması hâlinde aile bireyleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler prim ödemeden genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanabilir. Bu kapsamdaki kişilerin primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ödenir.

Gelir testi, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirlerinin tespit edilerek genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceklerini belirleyen işlemdir. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle genel sağlık sigortası kapsamına alınan Türk vatandaşlarından prim ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler gelir testi yaptırabilirler.

Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka Adres Kayıt Sisteminde yer alan ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

Gelir testine başvuru yapılması için herhangi bir süre şartı aranmamakla birlikte tüm genel sağlık sigortası primlerinin Devlet tarafından karşılanabilmesi için SGK tarafından gönderilen tescil tebligatının tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde gelir testine başvurulması gerekmektedir. Aksi halde gelir testine başvuru tarihine kadar olan borçlar genel sağlık sigortalısının kendisi tarafından ödenmesi gerekmektedir. 

Genel sağlık sigortalılardan gelir durumu değişenler durumunun değiştiği tarihten itibaren yeniden gelir testi için Adres Kayıt Sisteminde yer alan ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat edebilirler. 

Ek: 
10602 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

Saygılarımla;
Ferdi Asım Hellaç
Mali Maşavir

Paylaş

Önceki
Tarım Bağ-Kur Sigortalılığının Başlama ve Sonlandırılmasına İlişkin Yeni Düzenleme Yapıldı
Sonraki
5 Puanlık SGK Prim İndirim Oranı İmalat Sektörü Hariç 2 Puana Düşürüldü

Sirküler Bilgileri

  • Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2025, 16:28
  • Sirküler No: 2025/21
  • Sirküler Adı: 5510 Sayılı Kanunun 60-1/g Maddesi Kapsamındaki GSS Sigortalılarının Prim Oranı %3'ten %6'ya Çıkarıldı
  • Sirküler Kategorisi: Sosyal Güvenlik Mevzuatı Sirküleri
Kategorideki Diğer Sirküler
SGK Prime Esas Kazanç Üst Sınırı Asgari Ücretin 7,5 Katından 9 Katına Çıkarıldı

5510 Sayılı Kanun gereği sigorta primine esas kazanç üst sınırı, asgari ücretin 7,5 katından 9 katına yükseltilmiştir. 01/01/2026 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu yeni tavan fiyat uygulaması, 2026 yılı Ocak ayı beyannamelerinden itibaren geçerli olacak.

 2025/28
 20 Aralık 2025, 12:54
SGK Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Prim Oranı 1 Puan Artırıldı

01.01.2026'dan itibaren SGK prim oranları artıyor: Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi %20'den %21'e yükseltilmiştir. İsteğe bağlı, Ek 5, Ek 6 ve Ek 9 kapsamındaki tüm sigorta kollarında oranlar 1 puan artırılarak 2026 Ocak beyannamesiyle uygulanacak.

 2025/27
 20 Aralık 2025, 12:34
SGK’dan Aylık ve Gelir Alanların GSS Borçları Aylık ve Gelirlerinden Kesilerek Tahsil Edilecek

SGK'dan gelir veya aylık alanların, kendinden veya hak sahipliğinden kaynaklanan GSS dahil tüm prim borçları, artık aylıklarından kesilerek tahsil edilecektir. Bu kesinti tutarı, kişinin aldığı gelir veya aylığın %25'ini geçmeyecek şekilde uygulanacaktır.

 2025/26
 20 Aralık 2025, 12:24
Genç Girişimci Sigorta Prim Desteği Kaldırıldı

18-29 yaş arası genç girişimcilere 01/06/2018'den beri uygulanan 1 yıllık BAĞ-KUR prim desteği, 31/12/2025 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır. 01.01.2026'dan itibaren bu sigorta prim teşviğinden faydalanılması mümkün olmayacaktır.

 2025/25
 20 Aralık 2025, 12:12
5 Puanlık SGK Prim İndirim Oranı İmalat Sektörü Hariç 2 Puana Düşürüldü

SGK 5 puanlık prim indirimi imalat sektöründe 2026 sonuna kadar sürecek, diğer sektörlerde ise 01/01/2026'dan itibaren 2 puan olarak uygulanacaktır. Cumhurbaşkanı'nın imalat sektörü indirimini 31/12/2027'ye kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır.

 2025/24
 20 Aralık 2025, 11:56
5510 Sayılı Kanunun 60-1/g Maddesi Kapsamındaki GSS Sigortalılarının Prim Oranı %3'ten %6'ya Çıkarıldı

Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyeceği sigorta prim oranı 01.12.2025 tarihinden itibaren % 3 den % 6 ya çıkarılmıştır.

 2025/21
 22 Kasım 2025, 16:28