E-Defter Beratlarının Aylık veya Geçici Vergi Dönemlerinde Verilmesine İlişkin Tercih 31 Ocak 2025 Tarihine Kadar Yapılabilir
E-Defter Beratlarının Aylık veya Geçici Vergi Dönemlerinde Verilmesine İlişkin Tercih 31 Ocak 2025 Tarihine Kadar Yapılabilir
[Vergi Mevzuatı Sirküleri - No: 2025/1]
Özet
e-Defterlerin berat dosyalarının aylık veya geçici vergi dönemleri bazında yüklenebilmesi ile ilgili tercihler, 31 Ocak 2025 tarihine kadar e-Defter uygulaması üzerinden yapılabilir.
Bu tarihten sonra yapılan seçimin 2026 yılına kadar değiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Tercihlerini 31/01/2025 tarihine kadar bildirmeyen mükellefler, 2025 hesap dönemi berat dosyaları için aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş olarak değerlendirilirler. Yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerli sayılmaktadır.
Tebliğ kapsamında, e-Defter uygulamasına dahil olan mükellefler dahil olmaları gereken (envanter defteri için dahil oldukları) aydan itibaren söz konusu defterlerini kâğıt ortamında tutamamakta, bu mükelleflerin kağıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılmaktadır.
1) Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, gelir vergisi mükellefleri için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin gelir geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükellefler için kurum geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar (hesap döneminin üçüncü geçici vergi dönemini takip eden üç ayına ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde ise kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar) oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve defter ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halini alma imkânından da yararlanabilirler.
2) Tercihlerini bu bentte belirtilen süre içinde bildirmeyen mükellefler aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş Kabul edilmektedirler.
3) Yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir. Tercihini geçici vergi dönemi bazında yapan mükelleflerden, defter ve berat dosyalarına ilişkin işlemlerini belirtilen sürede gerçekleştirmeyenler hakkında cezai müeyyidelerin tayininde her bir ay, ayrı ayrı dikkate alınmaktadır.
Buna göre 2025 yılında e-Defterlerin berat dosyalarının aylık veya geçici vergi dönemleri bazında yüklenebilmesi ile ilgili tercihler, 31 Ocak 2025 tarihine kadar e-Defter uygulaması üzerinden yapılabilir.
Bu tarihten sonra yapılan seçimin 2026 yılına kadar değiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Tercihlerini 31 Ocak 2025 tarihine kadar bildirmeyen mükellefler, 2025 hesap dönemi berat dosyaları için aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş olarak değerlendirileceklerdir.
54 Seri No.lu KDV Tebliğinde; indirimli orana tabi işlemlerde yılı içerisinde nakden iade uygulamasına son verildiği, 1/1/2024 tarihinden itibaren GVK’nın mükerrer 20/B maddesi kapsamı kazançların, KDVK’nın 17/4-a maddesine göre bu kazançlara konu teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna olduğu açıklanmıştır.
2025 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 9.900 TL’dir. Bedeli 9.900 TL’den az olsa dahi istenmesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
ÖTV Kanununda istisnaya tabi engellerin kullandığı kayıt ve tescile tabi binek otomobillerde, istisnanın uygulanabilmesi için getirilen yerli katkı oranının %40 olması koşuluna ve 5 yılda bir istisnadan yararlanma koşulunun 10 yıla çıkarılması tebliğe işlendi.
Usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik kural ve standartlara uymayanlara 577 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 2025 yılı için 90.000 TL özel usulsüzlük cezası ile VUK 352/II-7 bendi hükmüne göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Tercihlerini 31/01/2025 tarihine kadar bildirmeyen mükellefler, 2025 hesap dönemi berat dosyaları için aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş olarak değerlendirilirler.
7534 Sayılı Kanun’un 3’üncü maddesi ile KDVK’nın 17’nci maddesinin dördüncü fıkrasının (p) bendinde değişiklik yapılarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığının arsa ve arazi teslimleri KDV'den istisna edildi.